Din 1 septembrie 2016, prin Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 2048/2016 a fost modificat formularul Declaratia 088 [„Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA”].

Prin noul formular, ANAF a simplificat procedura de înregistrare sub presiunea mediului de afaceri, in sensul ca s-a renuntat la o parte din întrebarile de chestionare, respectiv din 20 de puncte au ramas 12 puncte de chestionare.

Formularul – Declaratia 088 se completeaza în format electronic, dupa care trebuie sa fie validat de catre contribuabil.

De asemenea, s-a renunţat şi la o parte din documentele justificative ce trebuiau prezentate de catre contribuabil, însa trebuie sa stiţi ca declaratia si documentele justificative vor trebui depuse al organul fiscal atat in format electronic cat si scriptic.

Declaratia 088 trebuie depusa la organele fiscale competente, de catre firmele care sunt supuse înmatricularii la registrul comertului si care solicita înregistrarea în scopuri de TVA, respectiv:

  • cele care declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire, cu privire la regimul special de scutire pentru intreprinderile mici;
  • cele care declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa.
  • cele care in cursul unui an calendaristic ating sau depasesc plafonul de scutire, trebuie sa solicite inregistrarea in termen de zece zile de la sfarsitul lunii in care au atins sau au depasit acest plafon;

Este important de stiut ca Declaratia 088 se va depune impreuna cu Declaratia 010 privind Înregistrarea fiscală.

Cabinetul de avocat Goina Nicoleta Maria va poate oferi suport pentru înregistrarea societatii în scopuri de TVA.

De asemenea, puteti apela cu incredere la serviciile avocatei Goina Nicoleta Maria pentru constituirea unei noi societati comerciale sau la orice modificarea a statutului societatii.

Descarca aici formularul – Declaratia 088 in format electronic

 

Leave a reply

eight + 8 =