Telefon
(+40)740 678 623
Email
av.mariagoina@yahoo.com
Adresa
str. Parcul Traian nr. 1 ap.7, Oradea, Bihor, România

Contestația la executare vă protejează interesele și evită pierderea bunurilor

În România, contestația la executare este reglementată de Codul de procedură civilă, mai exact de articolele 712-720. Aceste articole stabilesc condițiile în care poate fi formulată contestația la executare și procedura pe care o urmează.

În cazul în care debitorul nu își poate plăti datoriile, creditorul poate să înceapă procedura de executare, în care îi vor fi puse poprire pe conturile debitorului si sechestru pe bunurile acestuia, pentru a recupera creanța.

Este important să menționăm că, în cazul în care debitorul nu poate să plătească integral datoria sa, există și alte soluții posibile, cum ar fi restructurarea datoriei sau intrarea în insolvență. Aceste soluții pot fi discutate cu un specialist în domeniu, cum ar fi un un avocat, un mediator sau un practician in insolventa.

Pentru a se proteja, debitorul poate să conteste executarea, dacă consideră că există motive temeinice pentru acest lucru. Printre aceste motive se pot enumera:

  • Nelegalitatea titlului executoriu – în cazul în care titlul executoriu este obținut în mod nelegal sau în baza unui act falsificat, debitorul poate să conteste executarea.
  • Prescripția creanței – în cazul în care datoria este prescrisă, debitorul poate să conteste executarea, deoarece creditorul nu mai are dreptul să solicite plata acesteia.
  • Lipsa de competență a executorului judecătoresc – dacă executorul judecătoresc nu are competența necesară să execute un anumit tip de creanță, debitorul poate să conteste executarea.
  • Executarea bunurilor care nu sunt ale debitorului – dacă executorul judecătoresc a pus sechestru pe bunurile unei alte persoane, debitorul si partea interesata poate să conteste executarea.
  • Suspendarea executării – în cazul în care debitorul demonstrează că are o situație financiară dificilă, poate să solicite suspendarea executării.

În astfel de situații, debitorul trebuie să depună o cerere de contestare a executării, în termen de 15 zile de la comunicarea actului de executare. În caz contrar, contestația va fi respinsă ca tardivă.

În acest sens, este important ca debitorul să acționeze prompt și să nu amâne luarea deciziilor până în ultimul moment. De asemenea, este recomandat să își consulte un avocat cu experienta juridica, care să îi ofere sfaturi și să îl ghideze în luarea deciziilor corecte, astfel incat să ia măsuri în timp util, pentru a evita pierderea bunurilor sale.

În cazul în care contestația la executare este admisă, instanţa, ţinând seama de obiectul acesteia, după caz, va îndrepta ori anula actul de executare contestat, va dispune anularea ori încetarea executării înseşi, va anula ori lămuri titlul executoriu. În cazul în care contestația este respinsă, debitorul va trebui să suporte cheltuielile de judecată și va fi obligat să respecte procedura de executare silită.

În concluzie, contestatia la executare este o cale prin care debitorul poate să își protejeze interesele și să evite pierderea unor bunuri prin executarea silită a creanței. Dacă aveți nevoie de ajutor specializat în executare silita, contestatii la executare si anularea actelor de executare, contactati cabinet de avocat Goina Nicoleta Maria cât mai curând posibil.

Avocat Oradea Goina Maria – avocat divort, avocat civil, avocat muncii, avocat fiscal, avocat comercial, avocat administrativ, avocat succesiune Oradea Bihor

#avocatoradea #avocatdivort #avocatcivil #avocatmuncii #avocatfiscal #avocatcomercial #avocatadministrativ #avocatsuccesiune